Amsterdam Noord Evenementen Uitagenda ilovenoord

Activiteit

Rugwind, schuilhut en andere reisverhalen | expositie Adriaan Rees & Herman Makkink

Wanneer:
9 september 2017 @ 11:00 – 14 oktober 2017 @ 17:00
2017-09-09T11:00:00+02:00
2017-10-14T17:00:00+02:00
Waar:
SBK Kunstuitleen & Galerie 3 Amsterdam Noord
Asterweg 1A
1031 HL Amsterdam
Nederland
Kosten:
Gratis
Contact:
SBK Amsterdam Noord Kunstuitleen & Galerie 3
+31 (0)20 632 54 92

Vanaf 9 september tot en met 14 oktober 2017 is een bijzondere expositie te zien van Adriaan Rees en Herman Makkink in SBK Galerie 3, Amsterdam Noord.

De feestelijke opening is op zaterdag 9 september 2017 om 15.00 uur in aanwezigheid van Adriaan Rees en in gesprek met Caro Bensca.

Rees was leerling van Makkink (1937-2013) op de Gerrit Rietveld Academie in Amsterdam. Hun meester-leerling relatie ontwikkelde tot die van kunstenaar- assistent. Na het afstuderen van Rees ontstaat een hechte vriendschap en besluiten ze zelfs om een atelier te delen tot aan de dood van Makkink in 2013.

In deze expositie zie je naast verwantschap tussen beide kunstenaars ook beelden en werkwijzen waarin ze elkaar beïnvloeden. Voor beide kunstenaars is reizen een grote inspiratiebron. Voor Rees zijn dat onder andere Japan, Korea, Egypte en China. In het laatste land heeft hij zelfs een atelier. Makkink reisde letterlijk de hele de wereld rond, vaak te voet en werkte onder meer in de USA, Japan en Londen. Beiden tonen zich nieuwsgierig naar andere culturen: hoe ze aan verandering onderhevig zijn, hoe mensen zich ontwikkelen en hoe de diverse landschappen veranderen.

De aanleiding van deze expositie is de grote collectie van werken van Herman Makkink in bezit van SBK. Rees heeft hier een ruime selectie van gemaakt en plaatst daar tegenover werk van eigen hand. Dit zijn reeds bestaande beelden en een aantal nieuwe werken en installaties, speciaal gemaakt voor deze expositie.

Centraal werk in deze presentie wordt De Schuilhut. Deze installatie is geïnspireerd op het schilderij ‘Ondergesneeuwde Hut’ van Caspar David Friedrich. Rees is gefascineerd door dit schilderij en ziet nauwe verwantschap met de bewoonbare sculpturen en tijdelijke onderkomens die Makkink maakte in tekeningen, sculpturen en beelden in de openbare ruimte. Een afgeleid eerbetoon.

Naast duidelijke overeenkomsten tussen de twee kunstenaars, hebben Rees en Makkink ook hun eigen taal ontwikkeld. Het is aan de bezoeker om de eventuele vergelijking te maken en de gelijkenissen, verschillen of tegenstellingen bloot te leggen.

 

 

 

 

 

 

reacties

About SBK Kunstuitleen en Galerie

PR & Marketing SBK Kunstuitleen & Galerie

View all posts by SBK Kunstuitleen en Galerie →